Sifon zelf schoonmaken

Verstopte gootsteen zelf verhelpen

Wat te doen als je gootsteen afvoer niet meer goed wegloopt? De eerste stappen om een verstopping in de keuken zelf op te lossen.

De keuken afvoer is een zwaarbelaste afvoer, daarom raakt de gootsteen vaak verstopt. Oorzaken van een verstopte en langzaam weglopende gootsteen afvoer zijn vaak afval en vet. Ongemerkt verdwijnen er veel etensresten en vet in je afvoer, hierdoor raakt de afvoer dicht geslipt. Je hebt dan een verstopping, het liefst los je de verstopping natuurlijk zelf op, hieronder lees je hoe je zelf een verstopping van de gootsteen of keuken kunt verhelpen.

Ik heb een ander probleem

Rioolontstopper Rijssen

Voorkomen is beter dan genezen, een verstopping in de keuken afvoer is nooit uit te sluiten, wel heeft Nonstop Rioolreiniging een aantal tips om de afvoer zo schoon mogelijk te houden:

  • Spoel geen etensresten weg in de gootsteen, maak eerst de vaat leeg in de container en beperk op deze manier de hoeveelheid afval en vet wat in het riool komt.
  • Maak met (papieren) doekje de vaat en voornamelijk de gebruikte bakpannen schoon en giet nooit vet resten in de afvoer.
  • Maak regelmatig de sifon, het u-vormige stuk afvoer onder de gootsteen, schoon. Hieronder kunt u zien hoe je de sifon schoon kunt maken.

Lever uw gebruikte bak en frituurvet in! Dat is beter uw riolering en voorkomt u verstopping. Daarnaast is het goed voor het milieu en de Nederlandse waterkwaliteit. Wist je dat oud bak en frituurvet gerecycled kan worden tot biodiesel?

Wat moet je niet doen om de verstopping van je gootsteen afvoer te verhelpen:

  • Gebruik geen ontstoppingsmiddel, dit maakt de verstopping ERGER! Ontstoppingsmiddel gaat namelijk klonten in uw afvoer, waardoor de afvoer nog langzamer gaat stromen en de verstopping groter wordt.

Het stappenplan om de sifon schoon te maken:

  1. Plaats een emmer of teil onder de sifon.
  2. Draai de draaiknoppen van de sifon voorzichtig open.
  3. Verwijder de sifon en laat hem leeg lopen.
  4. Maak de sifon goed schoon, controleer of alle O-ringen onbeschadigd en aanwezig zijn. Controleer ook of de sifon goed doorstroomd
  5. Als laatste stap plaats je de sifon weer onder de gootsteen en draai de draaiknoppen vast. Controleer de sifon op lekkage.

Ik heb de stappen gevolgd maar de gootsteen loopt nog niet of niet goed weg?

Het probleem is in dit geval helaas groter dan verwacht, schakel een ontstoppingsbedrijf in. Nonstop Rioolreiniging helpt u uw afvoer van de keuken te ontstoppen. Wij reinigen de hele afvoer dan grondig zodat het probleem voor een lange tijd verholpen zal zijn. Nadat wij alles opgelost hebben gaan wij testen of de werkzaamheden succesvol zijn geweest. Als dit het geval is en de verstopping is verholpen dan maken wij alles weer netjes en schoon.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met dit rioolprobleem?

Beoordelingen bekijken

Laat nu je keukenafvoer ontstoppen door Nonstop.

Contact opnemen

Andere bezoekers bekeken ook:

Rioolvliegjes en motmuggen | Riool verstopt | Regenpijp verstopt

Vergelijkbaar